Trainingen 2017-2018


IMG_0767.JPGOnder mijn bedrijfsnaam Onderwijskrachtig verzorg ik workshops, trainingen en begeleiding. De trainingen m.b.t. Slimme Kleuters geef ik wekelijks! Zo hebben alleen al vorig schooljaar meer dan 30 scholen hun deskundigheid in het signaleren van en omgaan met Slimme Kleuters verder ontwikkeld.

De workshops en trainingen zijn gevalideerd door Register Leraar. Na afloop van de workshop of teamtraining ontvang je een certificaat met de code waarmee je de toegekende uren kunt registreren.

N.B. Voor alle trainingen en workshops geldt, neem tijdig contact op om teamtrainingen bij jou op school in te plannen. Zeker als je dit graag zou doen op woensdagmiddagen, deze zijn vaak snel bezet! Naast de woensdag, ben ik ook beschikbaar op donderdag en vrijdag. De overige dagen sta ik zelf met veel plezier voor de groep 😉

Hieronder een beschrijving van de meest gevraagde trainingen én data voor komend schooljaar!

Teamtraining Slimme Kleuters, 2 dagdelen, gevalideerd voor 12 registeruren:

Bijeenkomst 1: Signaleren kun je leren; ontdek de Slimme Kleuters in jouw groep

Het signaleren van Slimme Kleuters in de groep is nog niet zo eenvoudig. Slimme Kleuters passen zich in korte tijd feilloos aan. Aan jou als leerkracht de kunst om te observeren en alert te zijn op signalen van een ontwikkelingsvoorsprong. In deze training geef ik de praktische vertaling (met veel voorbeelden) van de kenmerkenlijstjes die je in de vakliteratuur over kleuters kunt vinden.

Ook kijken we naar de rol van het  LVS en hoe je tijdens het wen-gesprek kunt doorvragen naar een eventuele ontwikkelingsvoorsprong. We bespreken hoe en wanneer je signaleringsinstrumenten kunt inzetten zoals het DHH,  SIDI-R, en Surplus.

Aan het eind van dit dagdeel heb je een goed overzicht van de kenmerken van Slimme Kleuters, hoe je dit terug ziet in de praktijk en wat de vervolgstappen zijn wanneer je het vermoeden hebt van een ontwikkelingsvoorsprong.

 Bijeenkomst 2: 11 gouden regels voor het begeleiden van Slimme Kleuters

Tijdens deze training gaan we nader in op het omgaan met Slimme Kleuters in de groep. Met een goede benadering en begeleiding kun je latere problemen op het gebied van onderpresteren, faalangst en motivatie voorkomen.

Daarnaast krijg je veel les ideeën voor de praktijk van elke dag: Wat laat je een kleuter doen die toe is aan rekenen en lezen? Hoe stel je vragen zodat de kleuter aan het denken wordt gezet? Hoe breng je uitdaging aan, zelfs tijdens momenten zoals fruit eten, de jassen pakken?

We gaan ook praktisch aan de slag met materialen, het bedenken van geschikte activiteiten en het verkennen van uitdagende websites. Aan het eind van de dag ga je naar huis met een goed gevulde gereedschapskist, vol ideeën om de volgende dag in de klas direct toe te passen!

Recensie Anita Kalma, leerkracht en orthopedagoog, februari 2018:

Dank voor het certificaat , maar vooral (nogmaals) heel erg bedankt voor de fijne cursusdag. Heel veel geleerd, lekker praktisch toepasbaar en goddank eens van iemand die verstand heeft van kleuters. Super!

Recensie Kim Molenaar:

‘Cora Hansen heeft op OBS ’t Reigerbos twee enorm inspirerende studiemiddagen gegeven over ‘slimme kleuters’. Ze wist de teamleden te boeien, zelfs na een werkdag voor de groep. Ze heeft veel materialen gedeeld, een goede theoretische achtergrond geboden, maar ook interessante werkvormen geboden met materiaal dat we al op school hebben. Cora heeft ons anders laten kijken, waardoor we weer beter kunnen afstemmen op onze kleuters. Een aanrader!’

Deze training bied ik dit schooljaar ook aan als complete trainingsdag. De trainingsdag vindt plaats op vrijdag 2 februari 2018 in Zwolle! De dag duurt van 9.30 tot 16.30 en is uiteraard inclusief een lekkere lunch, koffie en thee. Na afloop van de training ontvang je direct het certificaat. De kosten bedragen €229,- per persoon. Inmiddels is deze dag VOL en kan ik geen deelnemers meer inschrijven.

Open Workshop Slimme Kleuters, 1 dagdeel, gevalideerd voor 4 registeruren

Meestal geef ik de workshops zoals hierboven beschreven als teamtraining of via een onderwijsorganisatie. Regelmatig krijg ik echter de vraag of ik ook workshops geef voor individuele deelnemers. Daarom op meerdere momenten per jaar een open workshop, waarvoor je je simpelweg met een mailtje kunt inschrijven. In 4 uur tijd krijg je een selectie uit het programma van de bovenstaande tweedelige teamtraining in compacte vorm aangereikt.

Recensies:

Evita Verschoor, mei 2016: ‘Een hoofd bomvol nieuwe ideeën en inzichten na de workshop in Alphen aan de Rijn! #morgengelijkinzetten’

Juf Angelique, oktober 2016: ‘Vanmiddag genoten van een zeer inspirerende workshop door Cora. Ze gaf deze workshop binnen onze stichting. Cora wist aan te sluiten op het instapniveau van alle aanwezige collega’s. Ik bruis nu van de ideeën en kan niet wachten om ze in te voeren. Cora gaf daarbij ook duidelijk aan stapsgewijs invoeren. Bedankt Cora voor de inspiratie!’

Ellen Lek, december 2016: ‘Vanmiddag de workshop “slimme kleuters” bezocht. Een middag vol praktische tips, mooie afwisseling tussen luisteren en doen! Een echte aanrader! Bedankt Cora’

Je kunt je al inschrijven voor 6 juni 2018 voor de regio Noord-Nederland

De workshop zal plaatsvinden op basisschool Basisschool By de Boarne,
in Boornbergum. Dit is op 10 minuten rijden van Drachten, een half uur vanaf Groningen of ruim een halfuur vanaf Leeuwarden 😉 De middag zal rond 14.00 uur aanvangen en duren tot 18.00 uur. Een lange middag inderdaad, maar ik zorg voor lekkere hapjes om het energiepeil hoog te houden, en je gaat met een vracht aan informatie en ideeën naar huis!

Wil je je inschrijven? Stuur dan simpelweg een mailtje naar cora@slimmekleuters.nl

 

Teamtraining Slimme Kleuters, 3 dagdelen, gevalideerd voor 20 registeruren

Zie de beschrijving hierboven. In de driedelige teamtraining is er echter meer tijd om dieper op de zaken in te gaan. Wat levert dat in praktijk (extra) op?

  • De leerkrachten verdiepen zich in verschillende denkwijzen en modellen rondom hoogbegaafdheid en ontwikkelen hun visie op kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong.
  • De leerkrachten brengen een casus in die wordt uitgediept tijdens de training
  • De school past indien gewenst het beleid aan rondom intake, observeren/signaleren en diagnose, vervroegde instroom en vervroegde doorstroom.
  • De leerkrachten kiezen gezamenlijk een specifiek verrijkend onderwerp zoals filosofie, verhalend ontwerp, techniek, of een ander onderwerp.
  • Tijdens de derde bijeenkomst gaan we uitgebreid in op een aanbod op het gebied van rekenen en lezen. Insteek is om niet de lesstof van groep 3 naar voren te halen, maar uitgaand van de eigen ontwikkeling van de kleuters een passend en prikkelend aanbod samen te stellen.
  • Er is tijd om het geleerde in praktijk uit te proberen, samen te evalueren, en te borgen in een duidelijk plan waarin het leerstofaanbod van de school wordt vastgelegd.

Bij interesse in dit traject is het verstandig tijdig contact op te nemen om dit in te plannen.

Deze training bied ik in 2018 aan op open inschrijving. De kosten daarvoor bedragen €339,- per persoon. Data: 21 februari, 11 april en 23 mei. De middagen zullen plaatsvinden op De Schakel, te Ammerzoden. Deze gloednieuwe school is gesitueerd in het midden van het land en goed te bereiken vanaf de A2. Binnen een uur te bereiken vanuit Dordrecht, Arnhem, Utrecht, Breda, Nijmegen en Eindhoven! Heb je belangstelling? Hier kun je uitgebreide informatie downloaden: Training vaardig met slimme kleuters

 


Wil je meer weten? Heb je interesse in de workshops? Of heb je een specifieke vraag? Neem dan gerust even contact op:

Cora Hansen

tel: 06-29265357

mail: Cora@slimmekleuters.nl

Of laat hieronder een berichtje achter!