Trainingen 2018-2019


Onder mijn bedrijfsnaam Onderwijskrachtig verzorg ik workshops, trainingen en begeleiding. De trainingen m.b.t. Slimme Kleuters geef ik wekelijks! Zo hebben alleen al vorig schooljaar meer dan 30 scholen hun deskundigheid in het signaleren van en omgaan met Slimme Kleuters verder ontwikkeld.

De workshops en trainingen zijn gevalideerd door Register Leraar. Na afloop van de workshop of teamtraining ontvang je een certificaat met de code waarmee je de toegekende uren kunt registreren.

 

Teamtraining Slimme Kleuters, 2 dagdelen, gevalideerd voor 12 registeruren:

Bijeenkomst 1: Signaleren kun je leren; ontdek de Slimme Kleuters in jouw groep

Het signaleren van Slimme Kleuters in de groep is nog niet zo eenvoudig. Slimme Kleuters passen zich in korte tijd feilloos aan. Aan jou als leerkracht de kunst om te observeren en alert te zijn op signalen van een ontwikkelingsvoorsprong. In deze training geef ik de praktische vertaling (met veel voorbeelden) van de kenmerkenlijstjes die je in de vakliteratuur over kleuters kunt vinden.

Ook kijken we naar de rol van het  LVS en hoe je tijdens het wen-gesprek kunt doorvragen naar een eventuele ontwikkelingsvoorsprong. We bespreken hoe en wanneer je signaleringsinstrumenten kunt inzetten zoals het DHH,  SIDI-R, en Surplus.

Aan het eind van dit dagdeel heb je een goed overzicht van de kenmerken van Slimme Kleuters, hoe je dit terug ziet in de praktijk en wat de vervolgstappen zijn wanneer je het vermoeden hebt van een ontwikkelingsvoorsprong.

 Bijeenkomst 2: 11 gouden regels voor het begeleiden van Slimme Kleuters

Tijdens deze training gaan we nader in op het omgaan met Slimme Kleuters in de groep. Met een goede benadering en begeleiding kun je latere problemen op het gebied van onderpresteren, faalangst en motivatie voorkomen.

Daarnaast krijg je veel les ideeën voor de praktijk van elke dag: Wat laat je een kleuter doen die toe is aan rekenen en lezen? Hoe stel je vragen zodat de kleuter aan het denken wordt gezet? Hoe breng je uitdaging aan, zelfs tijdens momenten zoals fruit eten, de jassen pakken?

We gaan ook praktisch aan de slag met materialen, het bedenken van geschikte activiteiten en het verkennen van uitdagende websites. Aan het eind van de dag ga je naar huis met een goed gevulde gereedschapskist, vol ideeën om de volgende dag in de klas direct toe te passen!

Recensie Anita Kalma, leerkracht en orthopedagoog:

Dank voor het certificaat , maar vooral (nogmaals) heel erg bedankt voor de fijne cursusdag. Heel veel geleerd, lekker praktisch toepasbaar en goddank eens van iemand die verstand heeft van kleuters. Super!

Recensie Kim Molenaar:

‘Cora Hansen heeft op OBS ’t Reigerbos twee enorm inspirerende studiemiddagen gegeven over ‘slimme kleuters’. Ze wist de teamleden te boeien, zelfs na een werkdag voor de groep. Ze heeft veel materialen gedeeld, een goede theoretische achtergrond geboden, maar ook interessante werkvormen geboden met materiaal dat we al op school hebben. Cora heeft ons anders laten kijken, waardoor we weer beter kunnen afstemmen op onze kleuters. Een aanrader!’

Bovenstaande training bied ik komend schooljaar ook aan als complete trainingsdag. De dag duurt van 9.30 tot 16.30 en is uiteraard inclusief een lekkere lunch, koffie en thee. Na afloop van de training ontvang je direct het certificaat. De kosten bedragen €229,- per persoon. Je kunt je inschrijven voor 28 september te Arnhem of 29 maart te Breda.

Teamtraining Slimme Kleuters, 3 dagdelen, gevalideerd voor 20 registeruren

Zie de omschrijving hierboven. In de driedelige teamtraining is er echter meer tijd om dieper op de zaken in te gaan. Wat levert dat in praktijk (extra) op?

  • Je verdiept je in verschillende denkwijzen en modellen rondom hoogbegaafdheid en ontwikkelt je visie op kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong.
  • Je brengt een casus in die wordt uitgediept tijdens de training
  • Je past indien gewenst het beleid van jouw school aan rondom intake, observeren/signaleren en diagnose, vervroegde instroom en vervroegde doorstroom.
  • Je kiest gezamenlijk een specifiek verrijkend onderwerp zoals filosofie, verhalend ontwerp, techniek, of een ander onderwerp.
  • Tijdens de derde bijeenkomst gaan we uitgebreid in op een aanbod op het gebied van rekenen en lezen. Insteek is om niet de lesstof van groep 3 naar voren te halen, maar uitgaand van de eigen ontwikkeling van de kleuters een passend en prikkelend aanbod samen te stellen.
  • Je hebt  tijd om het geleerde in praktijk uit te proberen, samen te evalueren, en te borgen in een duidelijk plan waarin het leerstofaanbod van de school wordt vastgelegd.

In 2018 werd de training door de deelnemers beoordeeld met gemiddeld een 8.8. Deze training bied ik in 2019 weer aan op open inschrijving. De kosten bedragen €339,- per persoon. Data: woensdagmiddag 6 maart, 3 april en 5 juni. Locatie: Basisschool Reflector te Heerhugowaard. Heb je belangstelling? Lees hier verder!

Recensie Ingrid Vroegindeweij, Johannes Calvijnschool: 

Of ik de training aan zou raden aan collega’s? Echt wel! De training wordt door Cora vol enthousiasme gegeven. Vol met voorbeelden en praktische dingen voor de praktijk. De middagen vliegen voorbij!

Recensie Marleen van Haaften, OBS De Bogerd:

Zeer de moeite waard! Heb veel informatie gekregen en er veel van opgestoken. Vaak met heel eenvoudige materialen. Een goede begeleiding vooraf en na de training. Smaakt naar meer…

Deze training met een flinke korting?

Ik zoek nog een school in Noord-Holland die gastschool wil zijn voor deze training. Bijvoorbeeld Haarlem, Amsterdam, Alkmaar, Zaandam of… Uiteraard ontvangt jouw school korting op de deelname. Jullie bieden een goed bereikbare school met voldoende parkeerruimte, en verzorgen koffie en thee. Neem contact op als dit iets voor jouw school is.


 

 Training bij jou op school?

Regelmatig geef ik trainingen ‘incompany’ Is dit ook de wens voor jouw school, neem dan even contact op. Hoewel komend schooljaar al veel trainingen gepland staan, heb ik nog enkele gaatjes:

29, 30 of 31 augustus

26, 27 of 28 juni

 

Contact:

Wil je meer weten? Heb je interesse in één van de trainingen? Of heb je een specifieke vraag? Neem dan contact op:

Cora Hansen

tel: 06-29265357

mail: Cora@slimmekleuters.nl