In 2020 bracht ik de gele basismap: Slimme Kleuters én groep 3 uit. Met deze map met 12 lesprojecten zet je een stevige basis neer: een gevarieerd en doordacht aanbod voor de slimme kinderen in je groep. Inmiddels werken al bijna 1800 scholen met de map! Gelukkig had ik nog wat inspiratie over ;-). Ik was achter de schermen al een poosje bezig met het schrijven van lesmaterialen. In dit blog krijg je een eerste kijkje in de nieuwe Inspiratiemap. Met enkele leuke downloads om uit te proberen!
Waarom een inspiratiemap Slimme Kleuters?
Met de bekende gele Basismap Slimme kleuters én groep 3 zet jij een goede basis neer voor een doordacht én praktisch haalbaar aanbod voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong. De map geeft handvatten om je reguliere aanbod in de klas uit te breiden. Dat doe je door elke periode activiteiten toe te voegen op het gebied van rekenen, taal en lezen, hogere orde denken en mindset. Denk bijvoorbeeld aan het 100-dagenrekenproject, de Zin van de Week, uitdagende ideeën bij ontwikkelingsmaterialen en het lespakket Smartgames.
Regelmatig kreeg ik de vraag of er nog een tweede map uitkomt. Dat zette me aan het denken, want inspiratie heb ik nog genoeg! De afgelopen jaren heb ik al enkele nieuwe projecten gepubliceerd zoals bijvoorbeeld Uitdaging in de Bouwhoek, of het project Liefde en Trouwen. En ook een extraatje voor tussendoormomenten zoals het Wat-als vragenspel.
Ik heb goed nagedacht wat ik in een nieuwe map zou willen bundelen. De basis vind je al in de eerste map, een nieuwe map moet daarop een toevoeging worden. Ik heb daarom gekozen voor een Inspiratiemap Slimme kleuters én groep 3. Een map waarin je kunt bladeren, die je kunt gebruiken als bronnenboek, waarin je inspiratie kunt vinden. Géén programma of voorgeschreven aanpak. Pure inspiratie om jouw onderwijs nóg leuker, gevarieerder, interessanter en uitdagender te maken!
In de map vind je de volgende verdeling:
- Het jaar rond: uitdagende activiteiten bij feestdagen en ‘dagen van…’
- Uitdaging in de hoeken: inspiratie om je hoeken interessant en uitdagend te maken.
- Zinvolle tussendoortjes: voor al die momenten dat je (nét) wat tijd over hebt.
- Handig om te hebben: allerlei kopieerbladen in een mooie lay-out, om steeds weer te gebruiken.
Ik ben dolgelukkig dat Yvonne van IllustratieEnzo weer wilde tekenen en ontwerpen voor deze map. Ook zocht ik een team van testers bij elkaar om de materialen in praktijk uit te proberen. En ik werkte dit keer met Dieke Grootscholten als redacteur omdat ik inmiddels wéét hoeveel foutjes je (keer op keer) over het hoofd kunt zien als je alles alleen wil doen. Ben je nieuwsgierig wanneer de map af is en verkrijgbaar? Vanaf 6 januari kun je de map bestellen in de webwinkel. Het gaat dan om een pre-order, de map wordt (as we speak!) nog gedrukt. Ik zet alles op alles om de Inspiratiemap Slimme kleuters én groep 3 zo snel mogelijk bij je te laten bezorgen. Je mag ervan uitgaan dat de postbode uiterlijk half februari aan de deur staat. Wat zeker gaat lukken is om een aantal exemplaren klaar te hebben om te presenteren om de NOT eind januari 2025. Wie weet zie ik je daar!
Inspiratiemap hoofdstuk één: Het jaar rond
In het deel: Het jaar rond, wil ik je inspireren om bij allerlei feestdagen en ‘dagen van’ een uitdagende activiteit te bieden in je groep. Je vindt er uitdagende activiteiten bij bekende feesten zoals Pasen, Sinterklaas en Kerstmis. Daarnaast heb ik feesten uit verschillende culturen opgenomen. Zo is er een activiteit bij Chinees Nieuwjaar, Divali en Holi, Loofhuttenfeest, Keti Koti, Ramadan en Eid el fit’r. Kinderen die nog niet bekend zijn met deze feesten kunnen er kennis mee maken, daarmee vergroot je hun wereld. Bovendien ontwikkelen ze begrip en waardering voor andere culturen.
Ook bij allerlei ‘dagen van’ vind je activiteiten. Bijvoorbeeld bij Dierendag, Gedichten-dag, Warme Truien-dag en Koningsdag. We hebben goed nagedacht over diversiteit. Daarom kiezen we bij Valentijnsdag voor gender neutrale karakters in plaats van jongens en meisjes. En uiteraard besteden we ook aandacht aan Paarse Vrijdag.
Wat voor activiteiten vind je in de inspiratiemap bij Het jaar rond?
We hebben geprobeerd om een variatie aan soorten activiteiten te bedenken. Hieronder wat voorbeelden en korte beschrijvingen van activiteiten:
- Op Warme Truien-dag onderzoeken de kinderen hun trui, sweater of vest aan de hand van een onderzoeksblad.
- Tijdens de maand Ramadan gaan de kinderen aan de slag met Denksleutels in het thema.
- Met Koningsdag ontwerpen de kinderen een nieuwe postzegel rekening houdend met een aantal criteria.
- Rond Bevrijdingsdag filosoferen de kinderen over het begrip Vrijheid. Ze krijgen een ‘vrijkaartje’ om tijdens de schooldag een kwartiertje vrij te zijn. De leerkracht krijgt er natuurlijk ook één.
- Voor Modderdag vind je een blad met wel 10 modderspelletjes!
- Met Dierendag beluisteren de kinderen het beroemde muziekstuk ‘Carnaval des Animaux, ze analyseren welk dier bij welk deel van de muziek past.
- Bij de Kinderboekenweek vind je allerlei materialen om van je themahoek een echte bibliotheek te maken.
- Met Halloween maken de kinderen zelf een optische illusie.
- Met Kerstmis oefenen de kinderen combinatoriek en maken ze zoveel mogelijk verschillende kerstballen met een gegeven aantal kleuren.
Bij elke activiteit is er een bijlage zoals een onderzoeksblad, spelkaartjes, ontwerpblad, lees- of rekenactiviteit, opdrachtkaartjes, verhaal en nog veel meer.
Activiteit bij Prinsjesdag uit de Inspiratiemap
Heb je zin gekregen om iets uit te proberen? Dat kan!
Hieronder vind je in ‘ruwe’ vorm, de beschrijving van één van de twee activiteiten bij Prinsjesdag. Je laat de kinderen een nieuwe hoed ontwerpen voor de Koningin. Maar met een beetje creativiteit pas jij deze opdracht zó aan. Laat de kinderen bijvoorbeeld een prachtige hoed ontwerpen voor het voorjaarsfeest, juffendag of Carnaval.
Zo kun je deze eens uitproberen, en de download die je hiernaast ziet, die krijg je er gratis bij!
https://slimmekleuters.nl/wp-content/uploads/2024/09/Activiteitenblad-Prinsjesdag-hoed-ontwerpen.pdf
Inspiratiemap hoofdstuk twee: Zinvolle tussendoortjes
In het deel: Zinvolle tussendoortjes krijg je allerlei leuke materialen en tips om kinderen uit te dagen tijdens wacht- en wisselmomenten. De slimme kinderen in je groep houden van uitdaging, variatie, tempo, doen en denken. Dat klinkt als het tegenovergestelde van ‘wachten’, vind je niet?
Toch zijn er op de schooldag momenten waarop er wordt gewacht. Bijvoorbeeld tot alle jassen dicht zijn, iedereen zijn eten op heeft, of totdat ook de laatste hoek netjes is opgeruimd. Met de tips uit dit hoofdstuk vind je voor elke situatie een zinvol tussendoortje.
Of je nu een oplossing zoekt voor vijf minuutjes die je over hebt aan het eind van de dag, of voor kinderen die klaar zijn met omkleden voor de gymles. Misschien zoek je een korte activiteit aansluitend aan de lunch, of voor wanneer je een fikse regenbui afwacht voordat je buiten kunt spelen.
In dit hoofdstuk lees je precies hoe je komt tot een set goed gevulde Busy Boxes. Je stimuleert de creativiteit met opdrachten uit Wat maak je van… Je daagt kinderen uit met korte strategische Spelletjes voor één of twee. En… je krijgt originele tips om
kinderen te verrassen met de leukste wachttaken!
Zinvolle tussendoortjes uitproberen
Wil jij weleens een paar van deze Zinvolle tussendoortjes uitproberen? Dat kan! Hieronder enkele downloads uit het hoofdstuk: Wat maak jij van…
Ga jij creatief aan de slag om iets origineels te maken van de cirkels, een vlek, of een alledaags voorwerp?
https://slimmekleuters.nl/wp-content/uploads/2024/08/Wat-maak-jij-van.-Weggevertje.pdf
In een ander deel van Zinvolle tussendoortjes vind je 8 verschillende uitdagende Spelletjes voor één, twee of meer.
En je mag ook een spelletje uitproberen: ga aan de slag om het doolhof op te lossen én om er één zelf te maken. Van elk spelletje is er een eenvoudige en een pittige variant. Hieronder vind je de pittige variant, ook heel geschikt voor slimme kinderen in groep 3:
https://slimmekleuters.nl/wp-content/uploads/2024/08/Doolhof-weggevertje.pdf
Inspiratiemap hoofdstuk 3: uitdaging in hoeken
Tijdens trainingen en in gesprek met collega’s kreeg ik vaak de vraag of ik ook iets kon vertellen over uitdaging in hoeken. Dat heb ik ter harte genomen! uiteraard kun je door je hoeken binnen een thema aan te passen zorgen voor steeds nieuwe prikkels en uitdagingen. Ook in de basis van je hoeken kun je meer uitdaging inbouwen. Ik ben voor jullie aan de slag gegaan!
Bouwhoek
Voor je bouwhoek tref je een compleet lespakket aan: Verrijk je Bouwhoek. Van een waaier met allerlei kleine uitdagingen, tot ontwerptekeningen voor bouwsels. Verder vind je in het pakket tips voor variatie in materialen, bouwkaartjes en zelfs een leesopdracht. Dit pakket was al eerder beschikbaar in als download, en is nu ook opgenomen in de Inspiratiemap.
Letterpret
In de lees-schrijfhoek kun je aan de slag met het Letterpretpakket. Dit is bedoeld voor kinderen die interesse hebben in het leren van letters. Je kunt het pakket zien als een voorloper op de Zin van de Week uit de Basismap Slimme kleuters én groep 3. Ook vind
je hier enkele spelletjes zoals het Woordmonster, een leuke variatie op Boggle.
Huishoek
Ook in de huishoek kun je uitdaging bieden: het artikel met Uitdaagtips voor de Huishoek geeft je daar handvatten voor. De handige en inclusieve rollenkaartjes kun je inzetten in deze hoek.
Rekenhoek
Voor de rekenhoek lees je hoe een Rekenmand kan helpen om verdiepende rekenvragen te stellen. Als bonus krijg je een flinke lijst met extra TekenRekenopdrachten om direct in te zetten!
Ontdekhoek
Tot slot kom je vier themakaarten Ontdekkend Leren tegen, die je helpen een toffe ontdekhoek op te zetten. Met vier variaties kun je deze hoek steeds een andere invulling geven. Ben je geïnspireerd, dan bedenk je er zelf nog nieuwe variaties bij! Op dit onderdeel ben ik misschien wel het meest trot. Ik had al heel lang in mijn hoofd om de ontdekhoek uit te werken en het is supergaaf geworden!
Inclusieve rollenkaartjes voor de huishoek.
We hebben geprobeerd inclusieve rollenkaartjes te maken voor in de huishoek. Bewust in zwart-wit, zo kun je ze zelf in laten kleuren met (huid-) kleurpotloden. We hebben rekening gehouden met gender, afkomst, beperkingen, en er zijn allerlei gezinssamenstellingen mogelijk.
Via de link hieronder tref je een voorbeeld aan van de ‘grote kinderen’ (bij mij in de klas ook wel grootbroer, of grootzus genoemd ;-)) Uiteraard zijn er meer rollenkaartjes: met dieren, baby’s, kleine kinderen, volwassenen en ouderen.
https://slimmekleuters.nl/wp-content/uploads/2024/08/Rollenkaartjes-grote-kinderen.pdf
Ook wil ik je zomaar één van de themakaarten ontdekkend leren weggeven. Veel plezier met Professor Pruts en de magneten-ontdekhoek!
https://slimmekleuters.nl/wp-content/uploads/2024/08/Ontdekhoek-Magnetisme-weggevertje.pdf
Inspiratiemap Hoofdstuk 4: handig om te hebben
Dit hoofdstuk heeft als naam: Handig om te hebben. En dat is ook precies het idee! Regelmatig zijn leerkrachten op zoek naar een leeg format voor bijvoorbeeld woordkaarten, een Venndiagram, een leuk diploma, een wensje voor een jarige of een staafdiagram om in te vullen.
Het zoeken naar een handig blad kost behoorlijk wat tijd en je krijgt te maken met verschillende soorten vormgeving. Daarom vind je hier een verzameling van activiteitenbladen om naar eigen inzicht te gebruiken. Deze kun je steeds opnieuw inzetten bij allerlei thema’s en activiteiten. Bij deze activiteitenbladen lees je geen verder uitleg, ze spreken voor zich.
Wat kom je tegen in Handig om te hebben? Ik doe een greep:
- Grappige ideeënbladen
- Een staafdiagram om steeds opnieuw in te zetten
- Een puzzelblad, om van een eigen tekening een puzzel te maken.
- Woordkaarten om zelf te tekenen en schrijven
- Verschillende bladen rondom lezen: de structuur in een verhaal, gelezen boeken bijhouden, je mening geven over een boek of een (getekend) verslag te maken.
- Een verbeterladder
- Reflectie-bladen: een dag-evaluatie, drie dingen die ik heb geleerd, en een mindsetblad: wat kan ik al en wat (nog) niet.
- Een emotiemeter
- Een klok om zelf te maken en te leren klokkijken.
natuurlijk geef ik met plezier ook enkele van deze handig-om-te-hebben bladen weg om eens uitproberen!
Ben je bezig met een brainstorm met de kinderen (of met collega’s) en wil je ze ideeën laten schrijven of tekenen? gebruik dan dit originele ideeënblad:
https://slimmekleuters.nl/wp-content/uploads/2024/08/Ideeenblad-weggevertje.pdf
En ik heb nog iets leuks voor je! Druk de boekenkastposter op groot formaat af en schrijf op de ruggen van de boeken welke boeken je hebt gelezen in de klas. Oók heel geschikt om een lezende kleuter, of leerling in groep 3, de gelezen boeken te laten bijhouden.
https://slimmekleuters.nl/wp-content/uploads/2024/08/Boekenkast-weggevertje.pdf
Die Inspiratiemap WIL jij toch!
Met alle weggevertjes bij elk hoofdstuk hoop ik je een aardige indruk te hebben gegeven van de Inspiratiemap voor Slimme kleuters én groep 3!
Heb jij nog vragen over de map, stel ze dan gerust via de comments hieronder, of vraag het me via de Socials!
Vanaf 6 januari is de map te bestellen, maar afhankelijk van hoe snel het drukproces is én hoe groot de vraag is, kan het enkele weken duren voor je hem in huis hebt. Tot en met 15 februari 2025 bestel je de map voor de introductieprijs: €129,95. Daarna wordt de prijs 10 euro meer.
Enne, heb je geen behoefte aan een gedrukt exemplaar en werk je liever digitaal? De materialen komen ook beschikbaar als downloads in de webwinkel. Regelmatig zal ik daar wat toevoegen, houd het dus in de gaten!