Heb je een kleuter die… met oudere of andere slimme kinderen speelt?


Je hoort vaak dat kleuters met een ontwikkelingsvoosprong graag met oudere kinderen spelen. Hoe komt dat eigenlijk en is dat altijd zo? In praktijk zie ik dit inderdaad regelmatig terug. Maar… er zijn ook kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong die het geluk hebben een echt maatje te vinden onder hun leeftijdsgenoten. En dan zijn er nog de kleuters die juist liever spelen met jongere kinderen. Meer weten? Lees dan snel verder!

Met oudere kinderen spelen, of toch leeftijdsgenoten?

Vaak zie je dat slimme kleuters ervoor kiezen te spelen met kinderen die ouder zijn dan zijzelf. Wat betreft spelniveau en spelbeleving hebben ze een betere match met oudere kinderen dan met leeftijdsgenoten. Net als de oudere kinderen zijn zij in hun spel al rolvast. Of ze zijn zelfs al toe aan regelspel. Ook het mondelinge taalniveau sluit beter aan; ze begrijpen elkaar.

Je ziet regelmatig dat binnen een kleutergroep de ‘slimme kleuters’ naar elkaar toe trekken. Zij delen naast de bovenstaande overeenkomsten vaak ook dezelfde interesses. Zoals een kind uit mijn groep eens tegen zijn moeder verzuchtte: ‘Mam, toen we gingen bouwen hebben we een vulkaan gebouwd! Dat wilde ik ook altijd wel, maar op mijn andere school wilden ze alleen maar torens maken, of huizen.’ Hoe fijn is het als je vriendje net als jij de namen weet van een heleboel dino’s, of net zo gek op Pokemonkaarten is als jij. Of dat je samen werkelijk alle liedjes van Frozen uit je hoofd kent. En als je dan allebei ook een grote spanningsboog hebt, kun je je heerlijk uitleven en verdiepen in je spel.

Ook de vriendschapsverwachting sluit goed aan. Slimme kleuters zijn vaak heel trouw in hun vriendschappen en hebben hier hoge verwachtingen van. Je houdt je aan afspraken, deelt met elkaar en je helpt elkaar! Dit wijst op een voorsprong op het sociale vlak. Zolang een kind ontwikkelingsgelijken treft, kan het vaak goed zijn ei kwijt in het contact en in het spel. Of die ontwikkelingsgelijken nu leeftijdsgenoten zijn óf oudere kinderen. het zijn dan voor beide partijen gezonde vriendschappen waarin je samen kunt groeien.

Juist met jondere kinderen?

Af en toe zie je een slimme kleuter juist met jongere kinderen spelen. Dat uit zich soms in moederen over een jonge kleuter. Maar in andere gevallen komt het wat bazig over. Zoals een moeder eens opmerkte: ‘Mijn dochtertje speelt thuis met de kleine kindjes uit de buurt. Die nodigt ze bij ons thuis uit en ze gebruikt ze als een soort levende poppen in haar spel!’ Tsja, als je zelf een grote fantasie hebt, een sterke wil en leiderschapskwaliteiten, dat is het wel heel erg fijn als de andere kinderen precies doen wat jij wil! Mocht je iets vergelijkbaars waarnemen, kijk dan goed of er ook contacten zijn die tegenwicht hieraan bieden. Want het is natuurlijk belangrijk om óók met kinderen op eigen niveau te kunnen spelen. Zelfs als is het dan wat moeilijker dat je moet overleggen en onderhandelen over het spel.

Signaleertip

Handig dus om in de gaten te houden! Zie je dat een kind opvallend vaak speelt met oudere of juist jongere kinderen, probeer dan eens te achterhalen wat hij of zij uit dit contact haalt. Mogelijk wijst het op een ontwikkelingsvoosprong.

Andersom kun je dit ook gebruiken als middel om te signaleren. Wanneer je van een kleuter in je groep wéét dat het een ontwikkelingsvoorsprong heeft, let dan eens op de kinderen waarmee deze kleuter samen speelt. Als er een goede klik en vaste vriendschap is, bestaat de kans dat de andere kleuter ook een flinke voorsprong heeft!.

En als het ander gaat?

En als het anders gaat? Soms speelt het kind niet met oudere kinderen in de klas omdat het misschien zelf bij de oudsten in de groe hoort. Als het dan ook geen ontwikkeingsgelijken treft in de groep, zie je dat een kind soms moeilijk aansluiting kan vinden. Dus wie weet zie jij vooral een kleuter die vaak ruzie heeft. Wil je daar meer over weten? Lees dan verder bij dit blogartikel.

Geef een reactie