100 dagen project- start


Grote getallen graag!

Een goede oriëntatie in de getallenlijn is belangrijk, juist voor Slimme Kleuters. Ze willen maar al te graag zo snel mogelijk met grote getallen aan de slag. Miljoenen, biljoenen, ontelbaar; dat is pas interessant!

 

100 dagen project

Om een goede basis te hebben voor het rekenen is het belangrijk om ook het rekenen en tellen tot 10, 20 en 100 goed en gedegen onder de knie te hebben. Het 100-dagen project is een leuke manier om hier aandacht aan te besteden.

Hoe ziet zo’n 100 dagen project er dan uit in de praktijk? De basis is het opbouwen van de getallen in de juiste getalposities. Ik heb hiervoor drie bekertjes (voor de eenheden, tientallen en honderdtallen) en rietjes gebruikt. Op elk bekertje heb ik een stukje krijtbordfolie geplakt. Zo kunnen we de getallen steeds aanpassen.

Elke schooldag plaatsen we 1 rietje in een bekertje. Natuurlijk beginnen we in het meest rechtse bekertje.  Op de 10e schooldag komt er weer een rietje bij in de beker. Nu maken we er met een elastiek een bosje van en dat bosje van 10 verhuist naar het bekertje met de ‘tienen’ Op het bekertje van de tienen schrijf ik een 1, in het bekertje van de enen staat nu een 0: precies; het getal 10 komt tevoorschijn!

Zo bouw je samen met de kinderen steeds verder op tot het getal 100 wordt bereikt; wat dan volgt is natuurlijk het Honderd Dagen Feest! Daarover meer in enkele andere berichten..

Er is een uitgewerkt rekenproject verkrijgbaar van Slimme Kleuters, met een uitgebreide uitleg, 25 uitdagende opdrachtsuggesties en een heleboel bijlagen: getalkaartjes, vlaggetjes voor een getallenslinger, speel-leerbladen, een 100-veld en rekentekens zoals groter dan/ kleiner dan.

Meer informatie in de webwinkel van slimmekleuters.nl!

 

 

school-en-kinderboerderij-140

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *