Thema dino’s


knip en plakwerk

Laatst vierde ik mijn verjaardag in de klas. Als thema had ik bedacht een dino-feestje te vieren. Ik had het kunnen weten, het sloeg zo goed aan dat we er nog enkele weken over hebben doorgewerkt! Het kinderboekenweek thema “mijn wereld” (2016) werd daarom een beetje “mijn dino-wereld” haha!

Waarom altijd die dino’s?

Vraag jij je ook af waarom kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong zo dol zijn op het thema dino’s? Niet allemaal natuurlijk, maar elk jaar heb ik er wel een paar tussen die enorm geinteresseerd zijn én er vaak ook al veel over weten!

Thema’s die slimme kleuters en hoogbegaafde leerlingen interessant vinden zijn vaak ‘oneindige’ thema’s. Een voorbeeld van een eindig thema is misschien wel de kinderboerderij. Er zijn bepaalde dieren te vinden op de kinderboerderij. Daarover kun je vast ontzettend veel over leren en ervaren, maar op een zeker moment is de koek op en weet je ‘alles’ wel.

Werk je over een thema zoals kunst, de ruimte of inderdaad dinosauriers, dan is er nog heel veel te ontdekken! Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor wetenschappers. Zelfs de knapste paleontologen ter wereld weten nog niet het fijne van de huid of huidbedekking van dino’s. Leefden ze solitair of in groepen? En wie stammen precies af van dinosauriers? Er worden ook nog steeds nieuwe soorten ontdekt. Let er maar eens op, er staat bijna wekelijks een nieuwe ontdekking over dinosauriers in de krant. Terwijl ik dit blog artikel (her-) schrijf -december2021- is de wetenschap opgeschud door de ontdekking van een prachtig en compleet bewaard gebleven embryo in een dino-ei.

Verder spreken dino’s natuurlijk enorm tot de verbeelding. Vele soorten en maten, monsterlijke verschijningsvormen met indrukwekkende kaken, koppen of klauwen. En dan die namen! Triceratops, Brachiosaurus, Diplodocus en ga zo maar door. En dan het grote mysterie rond het uitsterven als kers op de taart… Dus nu weet je waarom het thema dino’s zo goed aanslaat bij kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong.

Tip: ontdek met de kinderen hoe de namen van dinosauriers zijn samengesteld.

Dino-saurus betekent eigenlijk: verschrikkelijke hagedis.

En Tri-Cera-Tops betekent letterlijk: drie-gezicht-hoorns.

Wil jij weten hoe je dino-namen kunt ‘decoderen’?

Klik dan eens hier.

Doelen thema dino’s

Mijn doelen bij het thema waren de volgende:

  • de kinderen kennen een aantal (nieuw) namen van dino’s en weten ook eigenschappen te noemen.
  • de kinderen kunnen de opkomst en het uitsterven van de dino’s in de tijd plaatsen.

We zijn dieper ingegaan op de drie periodes: Trias, Jura en het Krijt. We hebben daarbij de ontwikkeling van de aarde besproken (van 1 continent naar de huidige continenten) en de bijbehorende klimaatgevolgen. Deze klimaatontwikkelingen hadden ook weer gevolgen voor de ontwikkelingen van de dino-soorten. Tot slot wilde ik de theorieen omtrent het uitsterven van de dinosauriers bespreken.

Tips voor activiteiten

Wat tips en een greep uit de activiteiten:
– Handelend kennis uitbreiden: Bij een ‘witte boeken’ winkel zijn voor weinig geld mooie informatieboeken te vinden. Soms met stickers op plastic dieren. Deze zijn goed te gebruiken om met de kinderen de dino’s in te delen in de drie tijdperken, bijvoorbeeld op drie grote vellen papier waarop je de wereld zoals die eruitzag in het Trias, Jura of Krijt laat natekenen of namaken.


– Creatief en constructief: laat skeletten maken van pijpenragers en haal deze door een papje van gips, zo maak je zelf ‘fossiele’ skeletten. Afdrukken maken van plastic dino’s, planten of insecten in klei verhoogt het begrip van het ontstaan van fossielen


– Creatief en spel: laat kinderen een landschap voor de dino’s creeren in de zandtafel. Door ze een dienblad in te laten graven kunnen ze een moerasgebied maken. Ook kun je zorgen voor takken en stenen om zo het landschap verder vorm te geven. En daarna natuurlijk lekker spelen met plastic dino’s!


– Informatief: op internet kun je mooie powerpoints vinden, verder vind je via de zoekmachine van www.schooltv.nl leuke filmpjes.


– Allerlei: De methode “Klein maar Fijn” van de MHR biedt voor ongeveer 80 euro een map aan met het thema dino’s, speciaal gericht op kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong. De moeite waard om eens te bekijken!


– creatief kunstzinnig: verzamel allerlei materialen en laat de kinderen in het platte vlak dinosauriërs knutselen. Zie hierboven het resultaat! HIerover vind je ook nog een prachtig blog artikel van juf Ester Klaver!

Boeken bij thema dino’s

In de loop van de tijd zijn er zoveel ontzettend mooie en informatieve boeken verschenen over dinosauriers! Je kunt echt je hart ophalen met de volgende boeken:

Zelf meer leren over dino’s?

Je bent nooit te oud om te leren toch? Onlangs heb ik de Dinocast ontdekt. Een geweldig leuke podcast over Dinosauriers, met Gijs Rademaker en Maarten van Rossem. Je leert er vanalles over de tijd én de ondergang van de dinosauriers. Nieuwe feiten worden uitgelegd en mythes worden ontkracht. Zo weet jij eindelijk meer over dinosauriers dan de slimme kleuters in je groep ;-). Deel twee is op komst en wordt in 2022 uitgezonden. Echt een aanrader!

Tot slot: kijk eens op Pinterest, hierop heb ik nog wat ideetjes over dino’s verzameld!

dino-landschap in de zandtafel

Geef een reactie